Apotheek Cogghe logo
Apotheek Cogghe

Specialiteiten > Spagyrieken

Spagyriek, een woord ontstaan uit 'Spao' = 'uit elkaar halen' en 'ageiro' = 'samenvoegen', is een alternatieve behandelingswijze die wordt beschouwd als een brug tussen homeopathie en plantkunde. Men maakt gebruik van 3 verschillende componenten: de moleculen van allopathie, de energie van de homeopathie, de zouten en sporenelementen van schlüsslerzouten.

De Zwitserse arts Paracelsus (1493-1541) vormde het fundament van de hedendaagse spagyriek. Hij koppelde delen van de plant los (‘uit elkaar halen’) en na een bepaalde bewerking bracht hij de delen weer bij elkaar op een hoger trillingsniveau, waarbij heilzame stoffen niet werden afgebroken. Dr. Paracelsus benutte in zijn tijd aftreksels van planten, die hij weer op een speciale manier verdunde. Zo vormt spagyriek de brug tussen homeopathie en de plantkunde.

Als u vragen hebt rond spagyrieken, kan u ons altijd contacteren via e-mail, of langskomen in de apotheek.

Contacteer ons

Werking

Hoe gaat het beoefenen van spagyriek praktisch in zijn werk?

  • Planten in stukken hakken
  • Fermenteren met water en gist (42 dagen)
  • Etherische oliën, alcohol en andere vluchtige stoffen scheiden via distillatie door middel van zachte waterdamp
  • Restant wordt uitgedampt, gedroogd en verast

Mogelijke giftige stoffen worden door dit proces afgebroken. De assen - die rijk zijn aan mineralen - worden terug bij het distillaat gevoegd, waardoor de oplosbare zouten en mineralen opgenomen worden in het distillaat. Na een verder rijpingsproces van 21 dagen wordt het bezinksel (caput mortem) afgefilterd en weggegooid.

Apotheek-Cogghe-Onze-Lieve-Vrouw-Waver-Geneesmiddelen-Homeopathie-Spagyrieken

Resultaat

Het filtraat is de spagyrische essence: een plantenextract met daarin de eigenschappen die we terugvinden in de homeopathie, de fytotherapie, de aromatherapie, en in bach bloesems. De aanwezige mineralen worden gebruikt in de oligotherapie en in Schuesslerzouten.

Apotheek Cogghe beschikt over 106 spagyrische essences die we onderling met elkaar kunnen combineren om zo optimaal synergetisch in te spelen op het probleem van de patiënt. De bereidingen worden gemaakt door apotheker Hedwig Cogghe in haar eigen labo. Zij volgde een intensieve opleiding spagyriek, die ze blijft aanvullen met regelmatige bijscholingen.

Onze Troeven

Apotheek Cogghe is uw vertrouwde apotheek in de buurt. Een enthousiast team van apothekers staat voor u klaar met advies en hulp op maat van de patiënt tijdens ruime openingsuren. Bovendien is onze apotheek open op zaterdag.

Openingsuren

Ma – vrij: 8.30u tot 12.30u / 13.30u tot 19u
Za: 8.30u tot 13u
Zo: gesloten

Apotheek open op zaterdag!

Apotheek van Wacht

Bel 0903/99 000 (0,45 €/min)

Of zoek uw wachtdienst apotheek online:

Apotheek.be