Apotheek Cogghe logo
Apotheek Cogghe

Specialiteiten > Orthomoleculaire geneeskunde

Apotheker Hedwig Cogghe bekwaamt zich reeds jaren in het toepassen van de orthomoleculaire geneeskunde. Na een intensieve opleiding van 4 jaar bij de gereputeerde dokter Walter Fache volgt ze nu nog steeds regelmatig bijkomende cursussen. Bij Apotheek Cogghe krijgt u professioneel advies en de juiste behandeling.

De orthomoleculaire geneeskunde, ook wel orthomoleculaire therapie genoemd, is een behandelingswijze gebaseerd op het gebruikmaken van optimale concentraties van voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren.

De term "orthos" komt uit het Grieks en betekent: "juist", "recht" of "gezond". "Moleculair" staat voor molecule, de chemische bouwsteen van alle materie.

Als u vragen hebt rond orthomoleculaire geneeskunde, kan u ons altijd contacteren via e-mail, of langskomen in de apotheek.

Contacteer ons

Er zijn drie algemene uitgangspunten binnen de orthomoleculaire geneeskunde:

1. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen lichaamseigen en lichaamsvreemde stoffen

Het centrale idee van de orthomoleculaire geneeskunde is dat er een onderscheid kan gemaakt worden tussen enerzijds lichaamseigen stoffen, die het lichaam ondersteunen en het stimuleren om op een natuurlijke manier te genezen, en anderzijds lichaamsvreemde stoffen, die afweerreacties van het lichaam kunnen oproepen.

De doseringen van deze stoffen in onze voeding gaan dikwijls ver boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Deze extreme doseringen worden gebruikt omdat de individuele behoefte sterk verhoogd kan zijn, bijvoorbeeld bij ziekte. Denk maar aan het gebruik van hoge dosering aan vitamine C (weerstandsverhogend) bij griep.

Apotheek-Cogghe-Onze-Lieve-Vrouw-Waver-Geneesmiddelen-Homeopathie-Orthomoleculaire geneeskunde

2. Het gebruik van voedingsstoffen past beter in de stofwisseling dan geneesmiddelen

Een ander uitgangspunt is dat het gebruik van voedingsstoffen beter passen in de stofwisseling dan geneesmiddelen. Voedingsstoffen zijn immers stoffen waar het lichaam in de loop der evolutie mee vertrouwd is geraakt, iets dat niet geldt voor een stof die pakweg 5 jaar geleden werd gesynthetiseerd.

3. Het verband tussen milieuvervuiling en toxische belasting van ons lichaam

Een laatste uitgangspunt voor de orthomoleculaire geneeskunde houdt verband met de problematiek van milieuvervuiling: vervuilde lucht, water en grond resulteren in een toxische belasting voor ons lichaam. Hier kunnen voedingsstoffen gebruikt worden om dit probleem (deels) te verhelpen.

Voorbeeld: door het gebruik van kunstmest verdwijnt vrijwel alle zink uit de bodem. Hoe goed het dan ook is om voldoende verse groenten te eten, er zal niet genoeg zink aanwezig zijn voor het lichaam. Dit kan dan gecompenseerd worden met voedingssupplementen.

Onze Troeven

Apotheek Cogghe is uw vertrouwde apotheek in de buurt. Een enthousiast team van apothekers staat voor u klaar met advies en hulp op maat van de patiënt tijdens ruime openingsuren. Bovendien is onze apotheek open op zaterdag.

Openingsuren

Ma – vrij: 8.30u tot 12.30u / 13.30u tot 19u
Za: 8.30u tot 13u
Zo: gesloten

Apotheek open op zaterdag!

Apotheek van Wacht

Bel 0903/99 000 (0,45 €/min)

Of zoek uw wachtdienst apotheek online:

Apotheek.be