Apotheek Cogghe logo
Apotheek Cogghe

Specialiteiten > Homeopathie

Apotheker Hedwig Cogghe genoot een uitvoerige opleiding in de homeopathie. Bij Apotheek Cogghe gebruiken we deze kennis om homeopathische geneesmiddelen te bereiden in ons eigen labo.

Als u vragen hebt rond homeopathie, kan u ons altijd contacteren via e-mail, of langskomen in de apotheek.

Contacteer ons

Geschiedenis

Homeopathie is een geneeswijze die in de 18e eeuw ontwikkeld is door de Duitse arts Samuel Hahnemann. Ze berust op twee principes:

Het gelijksoortigheidsbeginsel

Een stof die bij gezonde personen symptomen veroorzaakt, kan patiënten met dezelfde symptomen genezen. De stof moet dan worden toegediend in een zeer zwakke, verdunde en door schudden gepotentieerde dosis. (Potentiëren = het verdunnen en schudden van een homeopathische geneesmiddel.)

Het principe van de individualisatie

Een homeopaat moet rekening houden met alle specifieke symptomen van de patiënt. Diens ziektebeeld moet dan worden vergeleken met de homeopathische behandeling. De behandeling wordt gekozen op grond van de reactie van de patiënt als individu en de evolutie van diens gezondheid, niet op grond van de ziekte.

Apotheek-Cogghe-Onze-Lieve-Vrouw-Waver-Geneesmiddelen-Homeopathie

Verdunningen in homeopathie

Homeopathische geneesmiddelen bestaan uit verdunningen van de stoffen die ook in klassieke medicatie terug te vinden zijn. Afhankelijk van de concentratie kunnen deze medicijnen onderverdeeld worden in verschillende potenties. Zij worden verkregen door potentiëren: het verdunnen en schudden van homeopathische geneesmiddelen. 

We kunnen deze verschillende hoogtes van potenties onderscheiden:

D-potentie (D=10)

1 eenheid van de oertinctuur wordt vermengd met 9 eenheden water (of alcohol) en daarna wordt 100x krachtig geschud.
Wanneer we vervolgens van deze bereiding 1 eenheid nemen en opnieuw vermengen met 9 eenheden water (of alcohol) en 100x krachtig schudden, dan wordt een D2-potentie verkregen, enzovoort.

LM-potentie (L=50; M=1000)

Men potentieërt eerst tot een C3-potentie en vervolgens gaat men in 2 fasen verdunnen met een factor van 50.000.

C-potentie (C=100)

1 eenheid van de oertinctuur wordt vermengd met 99 eenheden water (of alcohol) en daarna wordt 100x krachtig geschud.
Wanneer we vervolgens van deze bereiding 1 eenheid nemen en opnieuw vermengen met 99 eenheden water (of alcohol) en 100x krachtig schudden, dan wordt een C2-potentie verkregen, enzovoort.

K-potentie (K=100)

Een flesje wordt aan de binnenkant bevochtigd met de grondstof. Nadat het gevuld is met het alcoholische oplosmiddel wordt het krachtig geschud (1K). Vanaf de vierde verdunning wordt alleen verdund met zuiver water. Zo kan men doorverdunnen tot 100.000K.

Apotheek-Cogghe-Onze-Lieve-Vrouw-Waver-Geneesmiddelen-Homeopathie

Eigen labo

Apotheker Hedwig Cogghe is al jaren gedreven in het beoefenen van de homeopathie.

In haar eigen homeopathisch labo worden homeopathische geneesmiddelen bereid op basis van een oertinctuur. Een oertinctuur kan van dierlijke, plantaardige, minerale of chemische oorsprong zijn.

Er bestaan binnen de homeopathie verschillende manieren om de medicijnen toe te dienen:

  • Granulen
  • Globulen
  • Capsules
  • Druppels
  • Neusdruppels
  • Poeders
  • Zetpillen
  • Zalven
  • ...

Onze Troeven

Apotheek Cogghe is uw vertrouwde apotheek in de buurt. Een enthousiast team van apothekers staat voor u klaar met advies en hulp op maat van de patiënt tijdens ruime openingsuren. Bovendien is onze apotheek open op zaterdag.

Openingsuren

Ma – vrij: 8.30u tot 12.30u / 13.30u tot 19u
Za: 8.30u tot 13u
Zo: gesloten

Apotheek open op zaterdag!

Apotheek van Wacht

Bel 0903/99 000 (0,45 €/min)

Of zoek uw wachtdienst apotheek online:

Apotheek.be